• Innowacja Pedagogiczna steward/stewardessa

    Cele szczegółowe innowacji i sposoby ich realizacji:

    poszerzenie wiedzy z zakresu obsługi ruchu lotniczego, poznanie specyfiki pracy na lotnisku i obsługi terminali, zapoznanie się z procedurami bezpieczeństwa w transporcie lotniczym, zwiększanie zakresu branżowych umiejętności językowych, spotkania z pracownikami lotniska i stewardessami, realizacja zajęć praktycznych w porcie lotniczym, zajęcia z wizażystką, poszerzenie wiedzy z zakresu savior-vivre'u i kultury osobistej.

    więcej...

  • Cechy człowieka, pożądane w pracy hotelarza pięknie ilustrują słowa Janusza Korczaka: ,,Być człowiekiem znaczy posiadać kryształową moralność, nieograniczoną tolerancyjność, do pasji posuniętą pracowitość, dążyć do ciągłego uzupełniania swego wykształcenia, pomagać innym’’. W hotelarstwie dominuje relacja człowiek - człowiek i najważniejszym podmiotem jest Gość.  Hotelarstwo jest wyjątkową branżą z pięknymi tradycjami, w której staramy się tworzyć dla Gości ,,dom poza domem’’, poznajemy nowych ludzi, ciągle coś się dzieje. Zapraszamy na kierunek TECHNIK HOTELARSTWA

    więcej...

  • Lubisz podróże, często planujesz wakacje, chciałbyś w przyszłości prowadzić własne biuro podróży - kształć się u nas wybierając kierunek TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ

    więcej...

  • Interesujesz się gastronomią, Wybierz jeden z kierunków: TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH, KELNER

    więcej...

ZSZ - Wędliniarz

PDF Drukuj Email
Ocena użytkowników: / 2
SłabyŚwietny 
Wpisany przez Administrator    piątek, 04 marca 2011 11:10

Wędliniarz

Pobierz

1. Pełna nazwa zawodu: Wędliniarz
2. Czas trwania nauki: 3 lata
3. Zdobyte umiejętności  (czego absolwent się nauczy)
  • Pozna zasady uboju zwierząt oraz rozbiórki poubojowej,
  • Nauczy się trudnej sztuki rozbioru tusz,
  • Pozna metody utrwalania mięsa i wędlin,
  • Pozna rodzaje wędlin i wyrobów występujących w kuchni polskiej i kuchniach innych narodów,
  • Dowie się jak założyć i prowadzić własny zakład przetwórstwa mięsnego i jak być w tym lepszy od konkurencji,
  • Nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie wyrobu wędlin,
  • Dowie się, jak wykorzystywać receptury wędlin,
  • Nauczy się rozpoznawać cechy ras i typy użytkowych zwierząt rzeźnych oraz ich klasyfikowania i określania rodzajów mięsa i przetworów mięsnych
  • Pozna nowoczesne techniki pakowania wyrobów wędliniarskich oraz ich przechowywania.

4. Miejsca odbywania praktyk

  • Uczniowie odbywają praktyki zawodowe w zakładach produkcyjnych  - ubojniach i przetwórniach wędlin
5. Możliwości zatrudnienia
  • zakłady mięsne,
  • hipermarkety posiadające własny dział rozbioru mięsa i produkcji wędlin
  • punkty zbytu mięsa i jego przetworów
6. Inne interesujące informacje o zawodzie
  • Uczeń jest jednocześnie pracownikiem młodocianym w rozumieniu kodeksu pracy
  • Okres nauki wlicza się do stażu pracy
  • Za każdy miesiąc pracy otrzymuje wynagrodzenie oraz ma opłaconą składkę emerytalną.
  • Zdobywa doświadczenie zawodowe,
  • Jest przygotowany do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności
  • Jest to zawód, na który istnieje duże zapotrzebowanie na rynku pracy
  • Daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.

 

Poprawiony: czwartek, 04 kwietnia 2013 08:23
 
Tutaj jesteś:

Kontakt

Zespół Szkół
Gastronomiczno-Hotelarskich

Dyrektor: Tomasz Respondek
Wicedyrektor: Wiesława Paduch

ul. Karola Miarki 17
42-600 Tarnowskie Góry

tel/fax. (032) 285 38 61
e-mail: zsghtg@poczta.onet.pl

NIP: 645-12-20-451
REGON:

mapa - google maps

FILM PROMOCYJNY

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 12 gości