• Innowacja Pedagogiczna steward/stewardessa

    Cele szczegółowe innowacji i sposoby ich realizacji:

    poszerzenie wiedzy z zakresu obsługi ruchu lotniczego, poznanie specyfiki pracy na lotnisku i obsługi terminali, zapoznanie się z procedurami bezpieczeństwa w transporcie lotniczym, zwiększanie zakresu branżowych umiejętności językowych, spotkania z pracownikami lotniska i stewardessami, realizacja zajęć praktycznych w porcie lotniczym, zajęcia z wizażystką, poszerzenie wiedzy z zakresu savior-vivre'u i kultury osobistej.

    więcej...

  • Cechy człowieka, pożądane w pracy hotelarza pięknie ilustrują słowa Janusza Korczaka: ,,Być człowiekiem znaczy posiadać kryształową moralność, nieograniczoną tolerancyjność, do pasji posuniętą pracowitość, dążyć do ciągłego uzupełniania swego wykształcenia, pomagać innym’’. W hotelarstwie dominuje relacja człowiek - człowiek i najważniejszym podmiotem jest Gość.  Hotelarstwo jest wyjątkową branżą z pięknymi tradycjami, w której staramy się tworzyć dla Gości ,,dom poza domem’’, poznajemy nowych ludzi, ciągle coś się dzieje. Zapraszamy na kierunek TECHNIK HOTELARSTWA

    więcej...

  • Lubisz podróże, często planujesz wakacje, chciałbyś w przyszłości prowadzić własne biuro podróży - kształć się u nas wybierając kierunek TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ

    więcej...

  • Interesujesz się gastronomią, Wybierz jeden z kierunków: TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH, KELNER

    więcej...

ZSZ - Cukiernik

PDF Drukuj Email
Ocena użytkowników: / 8
SłabyŚwietny 
Wpisany przez Administrator    piątek, 04 marca 2011 11:11

ZSZ - CUKIERNIK

Pobierz

Poniżej znajduje się krótka prezentacja kierunku dostępna w pliku pps do którego otwarcia jest niezbędny program Microsoft PowerPoint.

Zapraszamy do zapoznania się z prezentacją

prezentacja kierunku Cukiernik.pps
(klick)

 

 

1.    Nazwa zawodu:  Cukiernik
2. Czas trwania nauki: 3 lata

3. Zdobyte umiejętności zawodowe:

Absolwent:
  • Pozna tajniki pieczenia ciast i sporządzania deserów,
  • Nauczy się trudnej sztuki dekorowania wyrobów cukierniczych,
  • Pozna rodzaje ciast i deserów z różnych stron świata,
  • Dowie się jak założyć i prowadzić własną cukiernię lub ciastkarnię i jak być w tym lepszy od konkurencji,
  • Nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji cukierniczej,
  • Dowie się, jak wykorzystywać przepisy na ciasta i desery,

4. Miejsce odbywania praktyk:  
  • zakłady rzemieślnicze i przemysłowe produkujące wyroby ciastkarskie i cukiernicze

5. Możliwości zatrudnienia:
  • w zakładach cukierniczych produkujących wyroby karmelowe, czekoladowe, pieczywo cukiernicze trwałe
  • w zakładach produkujących wyroby ciastkarskie
  • w zakładach gastronomicznych produkujących ciasta, lody i desery

6.  Inne interesujące informacje o zawodzie
  • Uczeń jest jednocześnie pracownikiem młodocianym w rozumieniu kodeksu pracy
  • Okres nauki wlicza się do stażu pracy
  • Za każdy miesiąc pracy otrzymuje wynagrodzenie oraz ma    opłaconą składkę emerytalną i zdrowotną
  • Zdobywa doświadczenie zawodowe
  • Jest przygotowany do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności
  • Jest to zawód, na który istnieje duże zapotrzebowanie na rynku pracy oraz daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.



 

Poprawiony: czwartek, 04 kwietnia 2013 08:09
 
Tutaj jesteś:

Kontakt

Zespół Szkół
Gastronomiczno-Hotelarskich

Dyrektor: Tomasz Respondek
Wicedyrektor: Wiesława Paduch

ul. Karola Miarki 17
42-600 Tarnowskie Góry

tel/fax. (032) 285 38 61
e-mail: zsghtg@poczta.onet.pl

NIP: 645-12-20-451
REGON:

mapa - google maps

FILM PROMOCYJNY

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 23 gości