• Innowacja Pedagogiczna steward/stewardessa

    Cele szczegółowe innowacji i sposoby ich realizacji:

    poszerzenie wiedzy z zakresu obsługi ruchu lotniczego, poznanie specyfiki pracy na lotnisku i obsługi terminali, zapoznanie się z procedurami bezpieczeństwa w transporcie lotniczym, zwiększanie zakresu branżowych umiejętności językowych, spotkania z pracownikami lotniska i stewardessami, realizacja zajęć praktycznych w porcie lotniczym, zajęcia z wizażystką, poszerzenie wiedzy z zakresu savior-vivre'u i kultury osobistej.

    więcej...

  • Cechy człowieka, pożądane w pracy hotelarza pięknie ilustrują słowa Janusza Korczaka: ,,Być człowiekiem znaczy posiadać kryształową moralność, nieograniczoną tolerancyjność, do pasji posuniętą pracowitość, dążyć do ciągłego uzupełniania swego wykształcenia, pomagać innym’’. W hotelarstwie dominuje relacja człowiek - człowiek i najważniejszym podmiotem jest Gość.  Hotelarstwo jest wyjątkową branżą z pięknymi tradycjami, w której staramy się tworzyć dla Gości ,,dom poza domem’’, poznajemy nowych ludzi, ciągle coś się dzieje. Zapraszamy na kierunek TECHNIK HOTELARSTWA

    więcej...

  • Lubisz podróże, często planujesz wakacje, chciałbyś w przyszłości prowadzić własne biuro podróży - kształć się u nas wybierając kierunek TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ

    więcej...

  • Interesujesz się gastronomią, Wybierz jeden z kierunków: TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH, KELNER

    więcej...

ZSZ - Kucharz

PDF Drukuj Email
Ocena użytkowników: / 6
SłabyŚwietny 
Wpisany przez Administrator    poniedziałek, 13 lutego 2012 14:51

ZSZ - KUCHARZ

Pobierz

http://www.ohpdlaszkoly.pl/ubaza.php?idkg=112

 

Prezentacja kierunku kucharz do pobrania


1.    Nazwa zawodu  : KUCHARZ ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA
2.    Czas trwania nauki : 3 lata
3.    Zdobyte umiejętności : absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz zdobywa umiejętności do wykonywania zadań zawodowych

Absolwent:

  • Pozna zasady sporządzania potraw i napojów,
  • Nauczy się trudnej sztuki dekorowania i podawania potraw i napojów,
  • Pozna potrawy kuchni polskiej i kuchni innych narodów,
  • Dowie się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację) i jak być w tym lepszy od konkurencji,
  • Nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie sporządzania potraw i napojów,
  • Dowie się, jak wykorzystywać przepisy kulinarne,
  • W ramach zawodu kucharz uczeń zdobywa kwalifikację:
  • - Kwalifikacja: Sporządzanie potraw i napojów.


4. Miejsce odbywania praktyk:

  • szkoła gwarantuje miejsce zajęć praktycznych- zajęcia odbywają się  w warsztatach szkolnych przy ZSGH

5. Możliwości zatrudnienia:

  • zakłady gastronomiczne typu otwartego: np. restauracje, bary, jadłodajnie, puby, kawiarnie, zakłady cateringowe, drobne punkty gastronomiczne
  • zakłady gastronomiczne typu zamkniętego: np. stołówki przedszkolne, szkolne, szpitalne, wojskowe, sanatoryjne, wczasowe


6.  Inne interesujące informacje o zawodzie
Absolwent tego kierunku kształcenia może dodatkowo ukończyć kurs obejmujący kwalifikację Organizacja żywienia i usług gastronomicznych i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, jeżeli uzyska wykształcenie średnie.
Kształcenie w zawodzie kucharz jest więc dla tych, którzy chcą zdobyć konkretny zawód i pracować w restauracjach, stołówkach i innych obiektach gastronomicznych. Przygotowuje on też do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej, jak również daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.


Poprawiony: czwartek, 22 marca 2012 14:57
 
Tutaj jesteś:

Kontakt

Zespół Szkół
Gastronomiczno-Hotelarskich

Dyrektor: Tomasz Respondek
Wicedyrektor: Wiesława Paduch

ul. Karola Miarki 17
42-600 Tarnowskie Góry

tel/fax. (032) 285 38 61
e-mail: zsghtg@poczta.onet.pl

NIP: 645-12-20-451
REGON:

mapa - google maps

FILM PROMOCYJNY

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 69 gości