• Innowacja Pedagogiczna steward/stewardessa

    Cele szczegółowe innowacji i sposoby ich realizacji:

    poszerzenie wiedzy z zakresu obsługi ruchu lotniczego, poznanie specyfiki pracy na lotnisku i obsługi terminali, zapoznanie się z procedurami bezpieczeństwa w transporcie lotniczym, zwiększanie zakresu branżowych umiejętności językowych, spotkania z pracownikami lotniska i stewardessami, realizacja zajęć praktycznych w porcie lotniczym, zajęcia z wizażystką, poszerzenie wiedzy z zakresu savior-vivre'u i kultury osobistej.

    więcej...

  • Cechy człowieka, pożądane w pracy hotelarza pięknie ilustrują słowa Janusza Korczaka: ,,Być człowiekiem znaczy posiadać kryształową moralność, nieograniczoną tolerancyjność, do pasji posuniętą pracowitość, dążyć do ciągłego uzupełniania swego wykształcenia, pomagać innym’’. W hotelarstwie dominuje relacja człowiek - człowiek i najważniejszym podmiotem jest Gość.  Hotelarstwo jest wyjątkową branżą z pięknymi tradycjami, w której staramy się tworzyć dla Gości ,,dom poza domem’’, poznajemy nowych ludzi, ciągle coś się dzieje. Zapraszamy na kierunek TECHNIK HOTELARSTWA

    więcej...

  • Lubisz podróże, często planujesz wakacje, chciałbyś w przyszłości prowadzić własne biuro podróży - kształć się u nas wybierając kierunek TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ

    więcej...

  • Interesujesz się gastronomią, Wybierz jeden z kierunków: TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH, KELNER

    więcej...

Mam zawód - mam pracę w regionie (I tura)

PDF Drukuj Email
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 
Wpisany przez agnieszka cwielag    sobota, 04 maja 2013 10:07

PROJEKT

„Mam Zawód - Mam Pracę w Regionie”

 

Projekt „Mam  zawód – mam pracę w regionie” współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Realizowany jest przez POWIAT TARNOGÓRSKI (jako jednego z partnerów projektu) w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki 2007-2013, Priorytetu IX Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, Działanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego.

Jedną z jednostek zakwalifikowanych przez Powiat Tarnogórski do realizacji projektu jest Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach.

Projekt umożliwia uczniom ZSG-H zdobycie nowych kompetencji zawodowych.

Rekrutacja uczniów do udziału w projekcie odbędzie się dwukrotnie:

- we wrześniu i październiku 2012r. (uprawnieni są uczniowie II, III i IV klas w ZSG-H),

- w nieustalonym jeszcze terminie (najprawdopodobniej początek roku szkolnego 2013/2014.

 

 

Aby móc wziąć udział w projekcie należy wypełnić trzy dokumenty:

- formularz zgłoszeniowy do udziału w projekcie „Mam zawód – mam     pracę w regionie”,

- oświadczenie uczestnika projektu,

- ankietę rekrutacyjną „Mam zawód – mam pracę w regionie”.

LINK DO DOKUMENTÓW ZGŁOSZENIOWYCH

Wypełnione dokumenty muszą być opatrzone podpisem kandydata. W przypadku kiedy kandydat jest niepełnoletni formularze muszą być również opatrzone podpisem jego opiekunów prawnych. Dokumenty należy dostarczyć osobiście pod poniższy adres:

Starostwo Powiatowe

„Wydział Strategii i Funduszy Zewnętrznych”

ul.Sienkiewicza 16 (pokój nr 100)

42-600 Tarnowskie Góry

W GODZINACH: Pon: 7:30-15:30 Wt: 7:30- 17:00 Śr: 7:30- 15:30 Czw: 7:30-15:30 Pt: 7:30-14:00

 

Program realizowany jest w dwóch etapach. W pierwszym etapie programu uczestnicy biorą udział w:

- DORADZTWIE ZAWODOWYM GRUPOWYM (20 godzin).

O zakwalifikowaniu do I etapu decydują:

- poziom motywacji do udziału w projekcie (wynikający z ankiety)

- KOLEJNOŚĆ ZGŁOSZEŃ (!!!)

 

Po zakończeniu I etapu następuje rekrutacja do drugiego etapu programu. Zakwalifikowanym do drugiego etapu uczniom przyznana zostanie wg spełnionych przez nich zgodnie z regulaminem warunków jedna z poniższych opcji doskonalenia zawodowego:

 

- DORADZTWIO ZAWODOWE INDYWIDUALNE,

- WIZYTY STUDYJNE U PRACODAWCY,

- STAŻ/PRAKTYKA ZAWODOWA,

- KURS NA PLATFORNIE E-LEARNINGOWEJ

lub

- KURS CERTYFIKOWANY (którego koszt wraz z zaliczonym egzaminem pokrywane będą z funduszów projektu).

 

O zakwalifikowaniu do udziału w jednej w w/w form doskonalenia zawodowego  II etapu decydują różne faktory omówione w „Regulaminie projektu”, a są nimi m.in.:

- frekwencja w zajęciach z „Doradztwa zawodowego grupowego”,

- wzrost poziomu motywacji, świadomości i poczucia kompetencji,

- liczba posiadanych uprawnień / certyfikatów,

- średnio ocen z poprzedniego roku szkolnego,

- liczba godzin praktycznej nauki zawodu w ostatnim roku szkolnym,

- udział w olimpiadach / konkursach przedmiotowych.

 

Najbardziej atrakcyjną możliwością doskonalenia zawodowego II etapu są kursy certyfikowane. Poniżej lista wszystkich oferowanych kursów:

- Obsługa programu magazynowego,

- Kadry i płace,

- Program księgowy,

- Obsługa wózków widłowych,

- Kurs prawa jazdy kat.”B”,

- Kurs dekoracja potraw (carving) z florystyką stołu,

- Kurs grafika komputerowego,

- Kurs informatyczny,

- Kurs rachunkowości,

- Kurs przedsiębiorczości,

- Tworzenie stron internetowych,

- Kurs obsługi kasy fiskalnej,

- Agent celny,

- Kurs Cisco CCNA Discovery Basic,

- Kurs Cisco CCNA Discovery ISP,

- Kurs Cisco CCNA Discovery Routing,

- Kurs Cisco CCNA Discovery Network Designing,

- Kurs Corel Draw,

- Kurs IT Essentials PC hardware and software,

- Kurs IT Essentials Network operating systems,

-Kurs barmański I - wszego stopnia,

- Kurs pilotów wycieczek,

- Fotografia,

- Motoryzacyjne –diagnostyczne,

-  Lakiernictwo samochodowe,

- Elektromechanika pojazdowa,

- Wizaż,

- Modeling,

- Kurs stylizacji paznokci,

- Kurs Florystyki,

- Kurs Autocad,

- Kurs pierwszej pomocy,

- Exel zaawansowany,

- Kurs Certyfikat ECDL START,

- 3D Studio Max – grafika 3D,

- Kurs fotografii kreatywnej,

- SEP 1,

- Obsługa programów graficznych,

- Kurs Auto Desk 3 DS. I stopień,

- Kurs CISCO podstawowy, Kurs Flair,

- Kurs sommelierski,

- Szkolenie kuchnia molekularna,

- Menager gastronomii.

 

Gorąco zachęcamy naszych uczniów do wzięcia udziału w projekcie!!!

 

Więcej informacji o projekcie można przeczytać w regulaminie projektu.

LINK DO REGULAMINU

Osobą odpowiedzialną za udzielenie wszelkich informacji w związku z projektem w naszej szkole jest

Pani Agnieszka Ćwieląg.

 

REKRUTACJA DO I ETAPU PROGRAMU POTRWA DO

19 PAŹDZIERNIKA 2012r.

Poprawiony: czwartek, 19 września 2013 11:48
 
Tutaj jesteś:

Kontakt

Zespół Szkół
Gastronomiczno-Hotelarskich

Dyrektor: Tomasz Respondek
Wicedyrektor: Wiesława Paduch

ul. Karola Miarki 17
42-600 Tarnowskie Góry

tel/fax. (032) 285 38 61
e-mail: zsghtg@poczta.onet.pl

NIP: 645-12-20-451
REGON:

mapa - google maps

FILM PROMOCYJNY

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 19 gości