• Innowacja Pedagogiczna steward/stewardessa

    Cele szczegółowe innowacji i sposoby ich realizacji:

    poszerzenie wiedzy z zakresu obsługi ruchu lotniczego, poznanie specyfiki pracy na lotnisku i obsługi terminali, zapoznanie się z procedurami bezpieczeństwa w transporcie lotniczym, zwiększanie zakresu branżowych umiejętności językowych, spotkania z pracownikami lotniska i stewardessami, realizacja zajęć praktycznych w porcie lotniczym, zajęcia z wizażystką, poszerzenie wiedzy z zakresu savior-vivre'u i kultury osobistej.

    więcej...

  • Cechy człowieka, pożądane w pracy hotelarza pięknie ilustrują słowa Janusza Korczaka: ,,Być człowiekiem znaczy posiadać kryształową moralność, nieograniczoną tolerancyjność, do pasji posuniętą pracowitość, dążyć do ciągłego uzupełniania swego wykształcenia, pomagać innym’’. W hotelarstwie dominuje relacja człowiek - człowiek i najważniejszym podmiotem jest Gość.  Hotelarstwo jest wyjątkową branżą z pięknymi tradycjami, w której staramy się tworzyć dla Gości ,,dom poza domem’’, poznajemy nowych ludzi, ciągle coś się dzieje. Zapraszamy na kierunek TECHNIK HOTELARSTWA

    więcej...

  • Lubisz podróże, często planujesz wakacje, chciałbyś w przyszłości prowadzić własne biuro podróży - kształć się u nas wybierając kierunek TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ

    więcej...

  • Interesujesz się gastronomią, Wybierz jeden z kierunków: TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH, KELNER

    więcej...

Wspaniały sukces ucznia ZSGH w konkursie „Jak godomy, tak warzymy”

PDF Drukuj Email
Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 
Wpisany przez Administrator    wtorek, 10 kwietnia 2018 08:48

„Jak godomy, tak warzymy” – pod takim hasłem 6 kwietnia 2018r. w Kochcicach miał miejsce Finał VIII edycji Konkursu na Danie Roku 2018 zorganizowanego przez Fundację Lokalna Grupa Działania „Spichlerz Górnego Śląska”. Konkurs przebiegał w dwóch etapach. Najpierw należało przesłać oryginalny przepis lub opis jakiejś historyjki związanej z kuchnią śląską, z tradycyjnymi potrawami, sposobem ich przyrządzania.

Prace w gwarze śląskiej używanej w okolicy, z której pochodził uczestnik lub napisane językiem literackim podlegały ocenie jury, a autorzy najciekawszych przepisów zostali zaproszeni do udziału w finale. Uczestnicy przygotowywali i prezentowali wcześniej opisane danie, a jury oceniało walory smakowe, łatwość jego przyrządzenia, związek z tradycją regionu, zgodność z mottem konkursu oraz wystrój stołu i sposób prezentacji. Finaliści oceniani byli w trzech kategoriach: indywidualnej, organizacji społecznych i restauratorów.

Naszą szkołę reprezentował uczeń klasy IV TGa Mateusz Wysocki. Swoimi recepturami napisanymi w gwarze śląskiej udowodnił, że  „kuchnia śląsko nie zaczyno się na nudelzupie i nie końcy na roladzie z gumiklyjzami i modrom kapustom, to je coś wiyncyj , to całe życie Ślonzoka i ta gryfno tradycja.” Mateusz zakwalifikował się do ścisłego finału, podczas którego zaserwował do degustacji jury:

- krupniok z cebulkom, z tuconymi kartoflami i surowkom z kiszonyj kapusty

- karminadle,  bratkartofle i łogórki kiszone

- bitki z krupami i szolka maślonki

 

Mateusz zdobył uznanie komisji sędziowskiej i w kategorii restauratorów, punktów gastronomicznych i szkół zdobył I miejsce, a tym samym główną nagrodę - wyjazd do Parlamentu Europejskiego w Brukseli.

Szczególne słowa podziękowania kierujemy do pani mgr Agnieszki Ćwieląg za pomoc językową przy pisaniu receptur. Serdecznie dziękujemy Warsztatom Szkolnym za wypożyczenie sztućców oraz zasponsorowanie opakowań jednorazowych niezbędnych do poczęstunku publiczności. Słowa podziękowań należą się również Sebastianowi Zymeła z klasy IV TGA oraz Laurze Masoń z klasy II TGA , którzy przez cały dzień niestrudzenie pomagali Mateuszowi przygotować dania konkursowe i degustacyjne.

 

Jolanta Mazur - Pogoda

 

 
Tutaj jesteś:

Kontakt

Zespół Szkół
Gastronomiczno-Hotelarskich

Dyrektor: Tomasz Respondek
Wicedyrektor: Wiesława Paduch

ul. Karola Miarki 17
42-600 Tarnowskie Góry

tel/fax. (032) 285 38 61
e-mail: zsghtg@poczta.onet.pl

NIP: 645-12-20-451
REGON:

mapa - google maps

FILM PROMOCYJNY

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 8 gości